Minibasket V24

Kosár tartalma 0 termék
Összesen 0 Ft

A szép fű titka a rendszeres gondozás

Piktor-Tavaszi-Fuvesites-blogA szép gyep nem álom. Minőségi fűmag és rendszeres ápolás a titka. Gyeptrágyázás, nyírás, öntözés az alapja. Ha gondozzuk, igazán szép zöld pázsitunk lesz.

A füvesítéshez nem elég ha csak jó minőségű, a talajnak és környezetnek megfelelő fűmagot választunk. Rendszeres ápolást is igényel (gyepszellőztetés, plusz tápanyag, fűnyírás és öntözés).

Ha tavasztól folyamatosan kezeljük a területet, egy hónap múlva szép zöld gyepünk lesz. Ősszel pedig akár helyreállításról, akár őszi füvesítésről van szó, érdemes tanácsainkat megfogadni.

Talajelőkészítés - vadonatúj gyep telepítése

 1. A tavaszi és őszi új füvesítést a tereprendezéssel, megfelelő talajelőkészítéssel kell kezdeni, hogy egyenletes talajra szórhassuk ki a fűmagot. Füvesítés előtt motoros kapával tegyük morzsássá a talajt, szedjük ki a gyökérmaradványokat és távolítsuk el a köveket. Simítsuk el egyenletesre, és többször gereblyézzük, hengerezzük át.
 2. A gyeptelepítéshez kb. 20-30 cm elegyengetett talajra van szükség. Telepítés előtt szórjunk ki szerves trágyát vagy komposztot. Az agyagos, tömött talaj komposzttal lazítható. Ajánlott gyepindító trágyát keverni a talaj felső rétegeibe.
 3. Ha szükséges gyomtalanítsunk még a fűmag elvetése előtt. A gyomos területen totális gyomirtást kell elvégezni, ráadásul érdemes ezt a folyamatot kétszer (esetleg háromszor) is megismételni. Ősszel a gyomtalanítás hatékonyabban végezhető el, mint tavasszal.
  A kártevők ellen használjunk talajfertőtlenítőt.
 4. Vakond ellen telepítsünk vakondhálót.
  A vakond hasznos állat, de szereti az öntözött kertek gilisztáit, így szétttúrja a füvet is. Az erős műanyag vakondháló telepítése nem igényel speciális szerszámokat, hosszú élettartamú és a kerti növények fejlődését sem gátolja. Gyepszőnyeg alá is beépíthető. Nem érdemes kihagyni új gyep esetén, mert sok későbbi bosszúságtól kímél meg bennünket.

fuvesites-hengerezes

Meglévő pázsit erősítése - gyepszellőztetés

Ha azt szeretnénk hogy a pázsitunk tavasszal és a forró nyár után ősszel is erőre kapjon, fontos lépés a gyepszellőztetés. Az elhalt részeket eltávolítja és mohásodás ellen is hatékony. Tavasszal érdemes mindig elvégezni, mert a víz és a levegő könnyebben átjárja a gyepet, jobb lesz a talaj vízháztartása, a fű tápanyagfelvétele. A pázsit megerősödik és szebb lesz, mint valaha.

A gyepszellőztetésről, talajlazításról részletesen itt olvashatsz.


Ideális fűmag kiválasztása

Megfelelőt a megfelelőre.

Nem mindegy, hogy milyen fűmagot választunk. Vetés előtt a döntésnél figyelembe kell venni a terület környezeti adottságait, illetve a várható igénybevételt, azaz hogyan használjuk. Mindig a talaj- és fényviszonyoknak megfelelő fűmagot válasszuk.

 • Először is kérdés, hogy napos vagy árnyékos helyen szeretnénk füvet telepíteni. A talaj általában jól tárolja a nedvességet vagy hamar kiszárad?
  Az utóbbi években kedvelt típus mind a szárazságtűrő, mind az árnyéktűrő Barenbrug fűmag keverék.
 • Van-e öntözőrendszer, illetve bármilyen más öntözési lehetőség?
 • Az igénybevételnél arra is kell gondolni, hogy "csak" látványgyepet szeretnénk, vagy a gyerekek focizni, sportolni fognak rajta, esetleg megcélozzuk a golfpálya minőséget?
 • Választhatunk speciális fűmagkeveréket is, amely egyben ártalomtól is védi a füvet pl. vakond, gyomosodás vagy moha ellen.
 • Kaphatók olyan fűkeverékek is, melyek hosszú ideig kifejtik hatásukat.
 • Létezik olyan, amely százszorszép magokat tartalmaz, így azonnal vadvirágos réti gyepet kapunk. 
 • Illetve kifejezetten robotfűnyírót használóknak ajánlott fűmag keverék.

Fűpótlás, fűmag felülvetés:
Ha kisebb területeken pótolnunk vagy újra kell vetnünk a gyepet, akkor úgy járjunk el, mint az új fű telepítésénél (talaj előkészítés, gereblyézés, öntözés stb.) és lehetőleg ugyanazt a fűmagot használjuk, mint az eredeti vetésnél.

A nyári perzselő napsütés sok helyen kiszárítja őszre a gyepet. Az őszi helyreállító füvesítésnél is fontos az technikai sorrend:
A talajelőkészítést földlazító ásóvillával végezzük és ne talajforgatással, azért hogy a talaj mélyén lévő gyommagvak ne kerüljenek a felszínre. A vakondháló és komposztföld terítés után a kiszórt speciális fűmagkeveréket hengerezzük. A kelésig gyengéd vízpárával tartsuk a földet nyirkosan. A párásantartásra fátyolfóliás takarás is jó megoldás. A kipusztult füvet lehetőleg azonos fűkeverékkel pótoljuk, hogy az ne okozzon eltérő színárnyalat foltokat. Az elvetett fűmagot tartsuk nedvesen.

Kinek mi a legjobb fűmag?
A gyorsan növő? A minőségi? A stapabíró fűmag? A nagyobb zsákos kiszerelésű? Vadvirágos?

csalad-kerti-fuvon

A füvesítés legfontosabb szabályai:

Mikor füvesítsünk? Tavasz vagy ősz?

 • Van, aki az őszi és van, aki a tavaszi füvesítést tartja megfelelőnek. Sokszor azonban a körülményeink döntik el, hogy melyiket kell alkalmaznunk. A fűmag ideális vetési ideje tavasszal március végétől május közepéig tart. De a szabályok betartásával az őszi gyeptelepítés is eredményes. Legkésőbb szeptember végéig vessük el a fűmagot. Ideális hőmérséklet: nappal 15 fok felett.
 • Szélcsendes időben vessünk! A fűmagot egyenletesen kell vetni, ezért a legjobb, ha kézi szórót vagy szórókocsit használunk.

Hogyan lesz szép zöld a fű?

 • Érdemes sűrűn vetni, mert a tömött gyep nehezebben gyomosodik.
  Négyzetméterenként kb. 30-50 g fűmagot is ki lehet szórni.
 • A fűmagot 0,5-1 cm mélyen be kell gereblyézni a talajba, majd kerti hengerrel tömöríteni és alaposan megöntözni.
 • Válasszunk minőségi fűmagot.
 • Vetés után a talaj mindig legyen nyirkos! Esőztetve, permetezve öntözzünk.
 • Az új gyepet lehetőleg 1 hónapig kíméljük az intenzívebb igénybevételtől.

A fű kelési ideje: a mag várhatóan 10-20 nap alatt kel ki.
A frissen vetett fű megerősödéséhez kb. 4-6 hétre van szükség.

Fűmag szórók: szórókocsik és kézi fűmag szórók
Kerti hengerek

fuvesites-gardena-kezi-szoroval

Gyepápolási tanácsok

A szép fű titka a rendszeres gondozás.
Ahhoz, hogy zöld, egyenletesen szép gyepünk legyen van néhány alapvető tennivaló, amelyet kisebb-nagyobb időközönként el kell végezünk.

Gyeptrágyázás

A fűnek is szüksége van tápanyag utánpótlásra, ezért gyepszellőztetés után mindig gyeptrágyázzunk és alaposan öntözzünk.

Évente kétszer mindenképpen ajánlott a trágyázás. Tavasszal a gyepszellőztetés után, valamint ősszel, még a tél beállta előtt.
Nem mindegy azonban, hogy melyik évszakban (melyik növekedési szakaszban), milyen gyeptrágyát használunk.

Évszaktól függően

változik a gyeptrágyák összetétele, vagyis a nitrogén, foszfor és kálium (NPK), illetve a nyomelemek mennyisége és aránya. 
Ezek az elemek segítenek abban, hogy a gyep jobban elviselje a rá váró, szezontól függő megpróbáltatásokat pl. fagy, szárazság, gyakori igénybevétel.

 • Tavasszal nitrogéndús indító gyeptrágyát használjuk tápanyagpótlásra. Az indító műtrágyák erőteljes zöldítők és a téli pihenés után erőre kap gyepünk.
 • Nyáron a hőstressz miatt már kiegyenlített NPK gyeptrágyát vagy kálium túlsúlyút érdemes a fűre használni. Erősödik a növényi szövet és jobb lesz a vízháztartása.
 • Ősszel a magasabb káliumtartalmú gyeptrágya ajánlott, amivel felkészítjük gyepünket a télre.

Moha-, gyomcsökkentő

Ma már olyan speciális tápanyagkeverékek is kaphatók, melyek más típusú ártalmak ellen is hatásosak.
Pl. gyomcsökkentő, mohacsökkentő gyeptrágyák vagy éppen a vakondriasztó gyeptrágya.

Gyeptrágyák webshopunkból

gazmentesites-fuves-kert

Gyomirtás

A leggondosabb gyepápolás ellenére gyakran tapasztaljuk, hogy gyomok lepik el a pázsitot.
Vannak, akik azt mondják, a rendszeres fűnyírással a gazok kikopnak a fűből. Saját tapasztalatunk szerint, azonban ez nem így van.

Védekezzünk a gyomosodás, mohásodás ellen, kifejezetten gyomirtás célra fejlesztett vegyszerekkel.
Ma már kaphatók kifejezetten a nehezen irtható kétszikű gazok elleni szerek is, melyek évelő és egynyári gyomok ellen hatásosak pl. parlagfű, pitypang, lándzsás útifű, keserűfűfélék, tyúkhúr, herefélék, de ugyanakkor a füvet nem károsítják.

A gyomos területen totális gyomirtást kell elvégezni, ráadásul érdemes ezt a folyamatot kétszer (esetleg háromszor) is megismételni. Ősszel a gyomtalanítás hatékonyabban végezhető el, mint tavasszal.

Gyomirtók

A fűnyírás fortélyai

Fűnyírásnál is van egy-két szabály, jótanács, amit érdemes a hatékonyság és az optimális eredmény érdekében szem előtt tartani:

 • Az első nyírásra 8-10 cm-es fűmagasságnál van szükség
 • Ne vágjuk túl rövidre a füvet, mert kiritkul. Az optimális vágási magasság: 5 cm
 • A fűnyíráshoz mindig éles kést használjunk, különben a fű bebarnulhat.
 • A gyep tavasszal fejlődik a legerőteljesebben, ilyenkor érdemes hetente egyszer füvet nyírni és szükség esetén öntözni.

Ha a frissen vetett fű eléri az 5 cm-es magasságot, akkor kezdhetjük vágni. A fűnyírásánál mindig tartsuk szem előtt az 1/3-os szabályt: bármilyen magas a fű, minden fűnyírásnál csak a felső 1/3 részt szabad levágni, hogy ne sérüljenek nagymértékben a fűszálak.

Fűnyírók

Szegélynyírók, fűkaszák

fu-locsolasa

Mikor és hogyan locsoljunk?

Időjárástól függően hetente 1-3 alkalommal öntözzük a gyepet. Esőztetve, permetezve öntözzünk. A talaj felső 2-3 cm-ét folyamatosan tartsuk nedvesen.

Frissen vetett fű után a talaj mindig legyen nyirkos. A kelésig gyengéd vízpárával tartsuk a földet nyirkosan. A párásan tartásra a fátyolfóliás takarás is jó megoldás.

Az öntözésre legalkalmasabb időpontok a kora hajnali (esetleg a késő esti) órák. Ekkor ugyanis legkisebb a párolgási veszteség, így a legjobb a vízhasznosulás.

Leghatékonyabb az öntözés, ha 2-3 naponta, de nagyobb vízmennyiséggel öntözünk. Így a víz leszívódik az alsóbb talajrétegekbe, egészen a növények felszívó gyökérzetéig, így ellenállóbb, szebb füvet és növényeket kapunk és vizet is spórolhatunk.

Fű öntözés hibái:

 1. Alulöntözésnél: kánikulában a fű színét veszti, kiszárad.
  A párolgás miatt növelhetjük a vízmennyiséget, 1 hét alatt rendbejön.
 2. Túlöntözés esetén: a gyep gombásodhat.
  Megelőzni reggeli öntözéssel lehet, ill. 2-3 napra teljesen el kell hagyni az öntözést.
 3. Mélyebb kutak hideg vize hősokkot jelent a fűnek, főként nagy melegben.
  Megoldás a tartályba, ciszternába gyűjtött "pihentett" víz lehet, ami így lágyul is.

Öntözéstechnika webshopunkból: kerti kutak, locsolók, esővízgyűjtők, csapadékmérők

 

A termékek országos házhoz szállítással megrendelhetők webshopunkban.

Hasznos volt és tetszett a cikkünk? Figyelmedbe ajánljuk további blogtartalmainkat is.
Amennyiben szívesen ajánlanád ismerőseidnek, köszönjük, ha megosztod.

Cikkajánló

Téli kerti teendők

Télen a kertünk megpihen, ám a hobbikertésznek van még pár teendője. Ráadásul jó kinn lenni a friss levegőn is.

kerti-munkák-télen
Ultrahangos kisállatriasztók

Hatékony és humánus. Elsősorban nyest, menyét, patkány és róka távoltartására ajánljuk.

Ultrahangos kisállatriasztók
Őszi kerti teendők

A hobbikertésznek ősszel is akad bőven munka, mind a gyümölcsösben, mind a virágos kertben.
Nézzük a legfontosabbakat!

Piktor-kerti-teendok