Hőálló festék radiátor, konvektor, kályha felújításhoz

hoallo-festekek-radiator-konvektor-kalyha-felujitas.webpMég a fűtési szezon előtt érdemes felújítani a régi, megsárgult radiátort, lepattogott festékű konvektort. Házilag is kivitelezhető, segítünk a fűtőtest, kályhaajtó újjávarázsolásában!

Radiátor-, konvektor- és kályhafestés

Bírnia kell a hőt!
Egyszerű fém felület festésének tűnik, de mégis más, amikor radiátort, konvektort vagy nagyobb hő hatásának kitett fém felületet (radiátorcső, hőtakaró lemez) szeretnénk festeni. Miért? Nem a festési műveletben különbözik, hanem a megfelelő hőálló festékanyag kiválasztásában.

Olyan hőálló festékre van szükségünk

  1. ami egyrészt megfelelő pigmenteket tartalmaz, amit nem éget ki a magas hőmérséklet
  2. valamint kellően rugalmas ahhoz, hogy kibírja az akár 60°C-os hőingadozást, akár rövid időn belül is.

Ezek a radiátorzománcok, konvektorfestékek. Használatukkal megakadályozható a felület besárgulása vagy a festékréteg leválása. 

Mi a különbség a normál és a radiátorzománc között?

A vízfűtéses radiátorok, konvektorok, radiátorcsövek felületi hőmérséklete (a fűtési időszak alatt) ideális körülmények között 60-80°C körül mozog. Ez a magas hőmérséklet a hagyományos zománcfesték kémiai szerkezetének nem tesz túl jót, gyengíti a kialakult vegyi kötéseket és a festék színét adó pigmenteket „megégeti”. Másik probléma, az ilyen felületek arányaiban gyors hőváltozása, ingadozása. Hiszen, a fűtés elindításakor a rendszerben lévő 15-20°C-os víz rövid idő alatt felmelegszik 60-80°C-ra, majd a thermosztát hőtartása révén ez folyamatosan ingadozik 10-30°C-ot, leállításkor pedig szintén gyorsan visszahűl az eredeti 15-20°C-os hőmérsékletre.

Hoallo-festek-Radiator-festes.webp

Mi kell egy radiátor vagy konvektor felújításához?

  • Mint minden zománcfestéknél, itt is fontos a felület megfelelő alapozása. Ha már a rozsda is megjelent rajta, akkor érdemes felvinni rá egy rozsdagátló korróziógátló alapozót
  • Ha szivárog a radiátor vagy a cső, gyorsjavításként egy 2komponensű gittet ajánlunk. Kitölti a repedéseket, mélyedéseket és kötés után csiszolható.
  • Száradás után jöhet a radiátorzománc. Ha ecsetelős vagy hengerrel kenhető verziót választjuk, speciális fejű, hosszú nyelű radiátorecsetre is szükség van. Ezzel könnyebb benyúlni és elérjük a radiátor szűkebb részeit is. A vízbázisú festék gyorsabban szárad, mint az oldószeres. Mindenki talál nálunk ízlésének megfelelőt.
  • Amennyiben csak egy frissítő átfestést végzünk a színét vesztett, megsárgult radiátoron, úgy a zsírtalanítás és finom csiszolópapíros felületi érdesítést után azonnal festhető a felültre a radiátorfesték.
  • A fűtéscsöveket ajánlott fentről lefelé, hosszanti irányban mázolni. A hajlított kialakítású csőfestő hengerrel könnyíthetjük a munkát.

Hasonlóan kell eljárni a konvektorokat borító védőlemez vagy bármely erősebb hőhatásnak kitett felületnél is.

Aeroszol: könnyű és gyors

Munkánkat segítheti az aeroszolos kiszerelésű radiátor- vagy konvektorfestékek. Ezeket nehezebben hozzáférhető, szűk helyekre, ill. gyors felújításra ajánljuk. Felrázás után egy vékony réteget lehet belőlük a felületre feljuttatni. Szebb felületet kaphatunk, ha több rétegben fújjuk.

hoallo-festekek-radiatorfestes.webp

Milyen színben kapható?

A radiátor- és konvektorfestékek szűk színválasztékban kaphatók, általában fehér, krém és barna, de érdemes a tartósságuk, hőállóságuk miatt ezekből választani a későbbi káros jelenségek (sárgulás, festékleválás) elkerülése érdekében. 

Hőálló ezüst vagy fekete: kályhára

Az eljárás itt is hasonló, csiszolás, zsírtalanítás portalanítás, tehát tisztítsuk meg a ronda nyomoktól a kályha, a kályhaajtó (cserépkályha ajtó), vagy a festeni kívánt kályhacső felületét.

Kenhető verzió: hőálló ezüst vagy hőálló fekete festék is kapható többféle kiszerelésben.
A kis kiszerelésűeket ajtóra, füstcsőre, apró javításokra ajánljuk.

A hőálló festék spray szintén kedvelt a kandalló felújítók körében, mert könnyű vele dolgozni.

Hoallo-festekek-kalyhafestes.webp

Mire figyeljünk még?

  • A radiátor festéskor a fűtőtest legyen mindenképpen hideg, azaz szobahőmérsékletű.
  • Radiátorszelepet, mérőórát maszkolószalaggal érdemes áttekerni, hogy ne folyjon rá a festék. 
  • Kandalló felújítás után fokozatosan fűtsük csak fel a kandallót, hogy a hőálló festék teljesen kikeményedjen.

Termékeink radiátor-, konvektor- és kályhafestéshez

A termékek megtalálhatók üzleteinkben és országos házhoz szállítással megrendelhetők webshopunkban is.

Hasznos volt és tetszett a cikkünk? Figyelmedbe ajánljuk további blogtartalmainkat is.
Amennyiben szívesen ajánlanád ismerőseidnek, köszönjük, ha megosztod.

Cikkajánló

Konyhabútor felújítás festéssel

Konyhaszekrényed egyszerű és látványos megújítása a kezedben van. Jelentős költségmegtakarítást jelent és még szórakoztató is. Hogyan? Festéssel!

konyhabutorfestek
Téli kerti teendők

Télen a kertünk megpihen, ám a hobbikertésznek van még pár teendője. Ráadásul jó kinn lenni a friss levegőn is.

kerti-munkák-télen
Penészes fal kezelése

Penészes fal kezelésére mit vegyek? Melyik a legjobb penészgátló festék?
Teszik fel gyakran a kérdést vásárlóink.

Penészes fal kezelése