Csíráztatás
Csíráztatás otthon az egészségedért!
Energia- és vitaminbomba otthon, egyszerűen
Az őszi-téli időszakban különösen fontos a vitaminok pótlása. A csírák apró tápanyag sűrítmények, rendkívül gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, antioxidánsokban.
A bio csíramagok pár nap alatt kicsíráznak és frissen fogyasztva vitaminbombaként jótékonyan hatnak a szervezetre.
A csíráztatás fortélyai
- Előkészítés:
A csíramagokat alaposan mossuk le, folyóvíz alatt. Ajánlott a csíráztató edényt is fertőtleníteni. - Áztatás:
A tisztára mosott magokra öntsünk annyi vizet, hogy bőven ellepje és áztassuk szemek megduzzadásáig (4-8 óra). - Átöblítés:
A megduzzadt szemeket újra öblítsük át, tegyük a csíráztató üvegedénybe. A magokat naponta min. kétszer (reggel és este) érdemes átöblíteni bő, folyó vízzel, a penészesedés és a gombásodás elkerülésére. - Csírázás:
A magok csíráztatási ideje változó, 2-3 naptól egy hét is lehet. A biomagok csomagolása segít ebben. - Fogyasztás:
Alapos öblítéssel a maghéjak leválnak a csíráról és már fogyasztható is!
Ez is fontos az otthoni csíráztatáshoz!
- Kizárólag étkezési célra alkalmas bio magokat csíráztassunk! Az egyéb magokat sokszor vegyszerekkel kezelik, ezért veszélyesek lehetnek.
- A mag méretétől függően 1-2 evőkanál magot szórunk egy 20x20 cm nagyságú felületre.
- A csírázáshoz szükséges hőmérséklet: 20 ºC.
- A csíráztató edényt tartsuk világos helyen, de ne érje direkt napsütés őket.
Fogyasztási javaslat
A magokat akkor kell elfogyasztani, mikor elérték a csíra nagyságot (pár mm, vagy néhány cm).
Nem kell megvárnunk, míg a mag zöld hajtást ereszt.
A csírákat legjobb frissen fogyasztani, de hűtőszekrényben 2-3 napig is tárolhatók.
A csírákat általában müzlibe, joghurtba, túróba, salátába keverve, illetve vajas kenyérhez vagy levesekhez ajánljuk.
Zsázsa, retek, vöröshagyma, vörökáposzta, mustár mind-mind igazi ínyenc falat rengeteg pozitív hatással.
Akinek fontos az egészsége, annak feltétlenül ajánljuk!